5 kwietnia 2016

ale pyszne curry jadlam wczoraj..

...na obiad. zrobilam sama nawet i bardzo nam smakowalo. chlopaki zjedli z usmiechem na twarzy. Polecam!!!

skladniki na 4 bardzo glodne osoby lub 6 mniej:


  • 1kg piersi z kurczaka lub miesa z kurczaka np. z nog bez kosci
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzeczki kolendry mielonej
  • 2 lyzeczki cuminu rzymskiego mielonego
  • 1 lyzeczka czerwonej pasty curry-jesli lubicie bardziej pikantne to wiecej, a jesli nie to ciut mniej
  • 1-1 1/2 lyzeczki startego swiezego imbiru
  • 2 lyzeczki mielonej kurkumy
  • 1 puszka krojonych pomidorow 
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 lyzeczka miodu
  • 2 lyzki wiorek kokosowych
  • sol
  • oliwa z oliwek do smazenia lub olej kokosowy


cebule obieramy i kroimy w srednia kostke, czosnek przeciskamy przez praske, kurczaka kroimy w srednia kostke (wielkosci kesa). 
na duzej patelni lub w wiekszym garnku z grubszym dnem, rozgrzewamy oliwe/olej wrzucamy cebule i smazymy do zeszklenia sie i lekkiego zbrazowienia. 
zmniejszamy ogien i dodajemy nasze przyprawy, czyli czosnek, imbir, cumin, kolendre, czerwona paste curry, kurkume, lekko smazymy na mniejszym ogniu alby nie spalic przypraw. mieszamy wszystkie przyprawy, gdy zacznie pachniec dodajemy naszego kurczaka. mieszamy go w przyprawach, solimy delikatnie i smazymy tak dlugo az nasze mieso zrobi sie biale. zalewamy wszystko pomidorami, dolewamy troche wody( okolo 1/2 puszki po pomidorach) doprowadzamy do wrzenia. gotujemy okolo 10-15 minut na srednim ogniu. nasz sos powinien sie lekko zredukowac i zgestniec.
dodajemy mleko kokosowe z puszki, wiorki kokosowe. gotujemy nastepne 5 minut. doprawiamy do smaku sola jesli zachodzi taka potrzeba. jesli jest za kwasne dodajemy odrobinke miodu.
podajemy z ryzem basmati lub chlebkami naan. smacznego:)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka