20 grudnia 2014

tym razem wytrawnie..

tak, tym razem wytrawnie, ale wciaz swiatecznie..mam dla Was dzisiaj przepis na sledzia pod pierzynka lub jak kto woli szube. szuba i koreczki sledziowe to jedyna wersja tej ryby, ktora zjem..w innej wersji sledzia nie rusze, taka ja:/ przepis od mojej mamy, ktory jest w naszej rodzinie od kilkaunastu lat.. zapraszam

 skladniki:

  • dwa opakowania sledzi w oleju lub zalewie solnej, czyli okolo 500g
  • 1 duza cebula
  • 2 duze ugotowane ziemniaki
  • 3-4 ugotowane marchewki
  • 4-5 jajek na twardo
  • sredni sloik majonezu
  • sol, pieprz, cukier, slodka papryka


sledzie odlac z zalewy olejowej lub jesli sa w zalewie solnej zalac je swieza woda i zostawic na 2-3 godziny, odcedzic, przeplukac. cebule posiekac w drobna kostke, ziemniaki zetrzec na tarce o grubych oczkach, to samo zrobic z marchewka oraz jajkami. sledzie pokroic w srednia kostke i ulozyc je na dnie szklanego naczynia, miski. na rybe ulozyc pokrojona cebule i zalac to oliwa wymieszana z cukrem i pieprzem. oliwy lejemy tylko w takiej ilosci aby pokryc cebulke. na to ukladamy starte ziemniaki, smarujemy po wierzchu majonezem, nastepnie idzie warstwa marchewki, znowu majonez, stare jajka i ostatnia warstwa majonezu. delikatnie posypujemy po wierzchu slodka papryka i gotowe, smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka