17 kwietnia 2013

Do kawy czy herbaty- zdrowsza wersja pieguskow

gdy je zobaczylam na fb nie moglam przestac patrzec i mowic sobie w myslach, ze je zrobie.. no i zrobilam:) wyszly pyszne, miekkie w srodku, czekoladowe z dodatkiem lidlowskiego marcepana, pycha. nie moglam im sie oprzec i zjadlam piec gdy byly jeszcze cieple, szok!!
 polecam:)
 zrodlo:klik klik

skladniki na 32 ciasteczka (22 u mnie):


  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki zwykłej (pszennej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru – ja dałam 1/2 szklanki i były słodkie; jesli jednak ktoś lubi słodkie słodkie, może dać 3/4 szklanki-uzylam 1/2
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki chudego mleka-dalam zwyklego mleka 3,2%
  • 150 g dobrej gorzkiej czekolady-uzylam 100g czekolady 74% i 50 g lidlowskiego marcepana w czekoladzie
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
na samym poczatku wlaczylam piekarnik aby sie grzal do 170C ( u mnie 150C ). w duzej misce zmiksowalam miekkie maslo razem z brazowym cukrem na puszysta mase. po chwili dodalam jajo, zmiksowalam, a potem wlalam mleko. zmiksowalam ponownie. w drugiej misce wymieszalam maki, sol, proszek do pieczenia, galke, cynamon i wsypalam do masy jajecznej. dokladnie wymieszalam do polaczenia sie skladnikow. na samym koncu wrzucilam pokrojona czekolade, marcepana, platki owsiane i wymieszalam drewniana lyzka. z tak przygotowanej masy uformowalam male kulki ciut wieksze niz orzech wloski. ulozylam na blaszce wylozonej papierem, rozplaszczylam je odrobinke reka i pieklam 11-14 minut. nie trzymamy ich dluzej, bo sie przypala.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka