14 marca 2013

makaron z chorizo i cukinia

trzeba bylo wykorzystac zalegajace produkty w lodowce. cukinia az prosila sie o wykorzystanie, a biedne chorizo usychalo wiec wymyslilam taki oto obiad i powiem szczerze, wyszlo pyycha!!

zrodlo:przepis wlasny

skladniki:

  • 1/2 petka kielbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pokrojonych pomidorow
  • 2 zabki czosnku
  • sol, pieprz, pieprz ziolowy, mielona wedzona papryka, mielony sproszkowany czosnek
  • 1/4 lyzeczki suszonej bazylii
  • ok. 1 lyzeczki cukru
  • ser zolty
  • dodatkowo, opcjonalnie: kozi ser, szczypiorek do posypania
  • makaron pelnoziarnisty, razowy lub jaki tylko macie
  • oliwa z oliwek

makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. odcedzic i trzymac w cieple. 
cebule obrac i pokroic w kostke, chorizo pokroic w cienkie plasterki.
na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebulke, zeszklic, a nastepnie dodac kielbase. smazyc na srednim ogniu przez okolo 5 minut lub do momentu podsmazenia sie chorizo. scieramy cukinie na tarce jarzynowej, dodajemy do zawartosci patelni, lekko solimy i smazymy nastepne 2-3 minuty, czesto mieszajac. wlewamy puszke pokrojonych pomidorow, przyprawiamy. podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy  do momentu zredukowania sie plynow do polowy. zrobi nam sie gesty sos.
do sosu dodajemy ugotowany makaron oraz odrobinke wody z gotowania makaronu. mieszamy, posypujemy zoltym serem, mieszamy i serwujemy. 
smacznego!!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka