24 marca 2013

kawaleczek ciasta do niedzielnej kawy/herbaty??

ojj tak nam smakowalo, ze zniklo w tempie ekspresowym. kruche, lekko kwasne, a to za sprawa dzemu porzeczkowego, ktory dalam zamiast truskawkowego. tak mysle ze swietnie by sie nadawalo takze na nadchodzace swieta, bo wyglada tak mazurkowo:) nastepnym razem bedzie wielka blaszka, bo tak pyszne.
Polecam !!

 zrodlo: klik klik

Ciasto kruche z serem i dżemem truskawkowym

Ciasto kruche:


  • 3 żółtka- dodalam 1 zoltko wiecej
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 380 g mąki
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżki mleka w proszku
Farsz:
  • 300 g dżemu (użyłam truskawkowego)-uzylam domowego porzeczkowego
  • 325 g sera białego, najlepiej tłustego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • cukier do smaku
  • 1 jajko
do duzej michy wsypac make, cukier, platki, mleko w proszku, dodac jajo, zoltka, esencje waniliowa, maslo pokrojone w kostke. zagniesc ciasto, ktore powinno byc gladkie. skladniki powinny dobrze sie polaczyc, jesli jest za suche nalezy dodac jedno zoltko wiecej, tak jak zrobilam to ja.
Dzielimy ciasto na pol. nagrzewamy piekarnik do 180C ( u mnie 160-170) jedna czescia wylepiamy blaszke ( 25cm x 35cm), wylozona papierem do pieczenia. podpiekamy tak do zezlocenia sie, okolo 15 min.
ser zmiksowac ze skorka z pomaranczy, jajem i cukrem ( mi pomogl w tym thermomix).
podpieczone ciasto posmarowac dzemem, na to ukladamy zmiksowany ser, a na sam wierzch reszte ciasta-rozwalkowana wczesniej na grubosc 1/2 cm i pokrojona w cienkie pasy.
wstawiamy do pieca na kolejne 30 min. ciasto jest gotowe gdy bedzie rumiane, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. mniam!!!




































Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka