4 września 2012

schab faszerowany szpinakiem i feta

ojj dawno nie jadlam tak dobrych roladek. pomimo ze mialam za malo szpinaku ( reszte zjadlam na surowo:) ) to i tak bylo pyszne, a z miesa, ktore mi zostalo zrobilam roladki z innym nadzieniem na nastepny dzien, ale o tym nastepnym razem. szybkie w wykonaniu i smaczne. polecam:)


zrodlo: klik klik

skladniki:


  • 1 kg schabu
  • 450 g szpinaku siekanego FRoSTA- ja uzylam swiezego
  • 200 g sera feta
  • 6 ząbków czosnku- dalam 3 zabki
  • 2 łyżki masła- uzylam oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 jajka, bułka tarta
  • 4 łyżki oleju-oliwa z oliwek

Schab pokroić na plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić  ( wyplukalam swiezy szpinak i dalam na goraca oliwe, poddusilam chwile az zmniejszylo swoja objetosc), podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i bazylię do smaku. Tak przygotowaną masą smarować rozbite kotlety i dodać ser feta pokrojony w kostkę. Zwijać roladki, następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego : )
















3 komentarze :

  1. Lubię eksperymenty ze szpinakiem, a twoje danie wpadło mi w oko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za komplement ze Ci sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga Ty sie bierz za pisanie ksiazki kulinarnej :) Pysznie wygladaja! /Dorotka R.

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka