13 września 2011

Muffinki marmurkowe

Smakuja jak tradycyjne casto marmurkowe, tyle tylko ze te sa w formie mini:) smaczne, kakaowe i suche. dla lubiacych kakao polecam..

zrodlo: Dorotus (klik klik)


Składniki na 12 muffin:
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
W jednym naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połaczyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.
Podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać na zmianę - po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)





12 września 2011

muffiny z ananasem

 Ohhh jakie one byly dobre:) wilgotne, pachnace az chcialo sie je jesc jedna po drugiej.polecam..


zrodlo: Dorotus (klik klik)

skladniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 100 ml maślanki
  • 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
  • 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo do posypania:

  • cukier demerara
  • płatki migdałowe
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami (ja tym razem wyłożyłam papierem do pieczenia, który przycięłam na kształt kwadratów). Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego :)



11 września 2011

Mietowe fusilli z cukinia

Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu makaron, lekko mietowy i czosnkowy, a jednoczesnie delikanty za sprawa cukinii. przepis znaleziony w jednej z gazetek dla mam :) tym przepisem dolaczam sie do akcji Cukinia 2011


zrodlo: Little Ones, spring 2011

skladniki:
  • 300 g fusilli
  • 1 maly czosnek- ja zawsze daje 2
  • jedna galazka swiezej miety-mozna uzyc suszonej wg uznania
  • 2 srednie cukinie
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzeczka oliwy
  • 150 ml smietany creme fraiche
  • 30 g swiezego tartego parmezanu-ja uzywalam zoltego tartego sera
  • sol, pieprz
ugotuj makaron fusilli wedlug instrukcji na opakowaniu.
obierz czosnek, wez 4 listki miety i posiekaj ja drobno, odloz na bok.
umyj, osusz i zetrzyj na duzych oczkach cukinie.
rozgrzej maslo i oliwe na duzej patelni, dodaj cukinie i smaz okolo 2 minut, nastepnie wrzuc zmazdzony czosnek i smaz nastepne 2 muinuty.
po tym czasie dodajemy smietane, przyprawiamy sola i pieprzem. dobrze mieszamy az wszystkie skladniki polacza sie. niech wszystko chwile sie gotuje. mieszamy z utartym parmezanem i dodajemy makaron. znowu mieszamy i podajemy. smacznego:)





5 września 2011

Najlepsze nalesniki..

Tak jak w tytule, jedne z najlepszych przepisow na nalesniki jakie do tej pory znalazlam.. polecam z czystym sercem...


zrodlo:Dorotus (klik klik)


Składniki na 8 sztuk:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, choć nie jest to konieczne. Smażyć na lekko naoliwionej patelni* z obu stron, do złotego koloru, przewracając po około 30 sekundach.
Smacznego :)
* sposobem mojego Taty: na dno spodka wylewam 2 łyżki oleju, obieram ziemniaka, przekrajam go na pół, nadziewam na widelec - tym ziemniakiem rozprowadzam olej na patelni, jest go niewiele (oleju), ale taka ilość w zupełności wystarczy, naleśniki wychodzą idealne :)
ja robie bez smarowania patelni olejem



3 września 2011

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Moja wlasna kompozycja warzywna, sos zaczerpniety z innego przepisu (klik klik), jedynie co zmienilam to jego proporcje. do tego typu kurczaka mozecie dodac co macie w lodowce w danej chwili. polecam bo wyszlo bardzo smaczne:)

zrodlo: przepis wlasny


skladniki:
  • 2 piersi kurczka-oczyszczone i pokrojone w srednia kostke
  • kilka pieczarek- pokrojonych w plasterki
  • jedna duza marchewka-obrana i pokrojona w cienkie slupki
  • kilka plastrow ananasa z puszki pokrojonych w kostke
  • czerwona cebula-obrana i pokrojona w piorka
  • sol, pieprz, przyprawa do kurczaka, odrobinka vegety 
  • noodle
  • olej

  • sos:
  • 3 lyzki sosu sojowego
  • 4-5 lyzek miodu
  • 2 lyzki sezamu

kurczaka posypujemy przyprawami i zostawiamy na okolo godzine pod przykryciem w chlodnym miejscu. w miedzyczasie mozemy przygotowac sobie wszystkie warzywa. 
na rozgrzanej patelni podsmazamy kurczaka tak dlugo aby nam sie scielo i bylo biale , wyjmujemy. na tej samej patelni podsmazamy cebule, w razie potrzeby dolewamy odrobine oleju. podsmazamy az sie zeszkli, wrzucamy pieczarki, marchew. mieszajac smazymy okolo 5 minut. mozna dodac odrobinke soli aby pieczarki puscily wode. po tym czasie dodajemy ananasa, przesmazamy chwile.
szybko mieszamy wszystkie skladniki na sos.
przygotowujemy makaron noode wedlug przepisu przepisu na opakowaniu.
do mieszanki warzywnej dodajemy kurczaka wraz z sokiem. mieszamy, chwile smazymy i wlewamy sos. mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. na sam koniec dodajemy makaron noodle. mieszamy i gotowe. na koniec mozna posypac pokrojonym szczypiorkiem, smacznego!!



Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka