23 września 2010

ostatnia, a jaka pyszna..

zostala ostatnia, duza cukinia w naszym malym ogrodku. ostatnia, ale jakich rozmiarow :) obiad byl na dwa dni..
zrobilam faszerowana cukinie z miesem mielonym, serem   mmm.... byla pyszna, niestety nie pasowala Oliemu. poskubal troszke i tyle bylo jego jedzenia, ale nam smakowala bardzo:)
pzepis zaczerpnelam z tej oto strony (klik klik), cytuje..

Składniki:
  • 300 g pieczarek
  • 450 g mięsa mielonego- 500g miesa mielonego wolowego
  • 2 cebule
  • 2 pomidory- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
  • starty na dużych oczkach ser żółty
  • świeża pietruszka do posypania
  • oliwa do smażenia
  • 4 cukinie- 1 wieeelka cukinia
  • 250 ml wywaru (może być z kostki drobiowej, warzywnej)

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek pokroić i podsmażyć. Pieczarki pokroić, dodać do cebulki i czosnku, dusić ok. 10 min. Po tym czasie dodać mięsko, a następnie wydrążony z cukinii miąższ i pomidorki (należy pamiętać, żeby je uprzednio odparzyć i zdjąć skórkę). Dusić wszystko do miękkości, na koniec przyprawić wedle gustu.
Cukinie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, nafaszerować mięskiem, posypać obficie serem. Wszystko delikatnie zalać wywarem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok. 25-30 min.
Przed podaniem posypać pietruszką.




kilka dni temu dostalam zaproszenie do zabawy w "lubienie".. zaproszenie otrzymalam od Mm_ajka . jakis czas temu tez pisalam co lubie, bo dostalam zaproszenie od Dragonfly..
wiec nie wypisze juz tych samych lubianych rzeczy i nie bede zapraszac nikogo wiecej , bo chyba wszyscy brali udzial w zabawie...













4 komentarze :

  1. hmmm... brzmi apetycznie, choc ja nie lubie faszerowanych warzyw... a Oli coz, moze jeszcze polubi??

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się przyłączę do Oliego i raczej nie będę się smakiem ekscytować - bo z wyglądu to owszem, jest imponująca!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jedzonko:) lubie takie nadziane warzywka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jeszcze mam! I nawet kwitną ciągle:) To strasznie fajne mieć własne warzywa.

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka