5 grudnia 2009

Leczo

Dziś na obiad a raczej już prawie kolacje , bo czekamy razem z Maleństwem na M. będziemy jedli leczo. dawno już go u nas nie było nawet wtedy gdy był sezon na cukinie czy patisony. Ta wersje lecza robi zawsze mój M., bo ja znam inna do której dodaje się jeszcze jajko :)  a teraz wersja z kiełbasą i dużą ilością warzyw.
składniki:
  • 5 średnich cukinie,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża kolorowa papryka,
  • pętko podwędzanej kiełbasy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ketchup,
  • vegeta, pieprz,
  • olej.

Cukinie umyć, odciąć końcówki i posiekać w plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę,pomidorki umyć i pokroić w kostkę, cebule obrać i także posiekać w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić cukinie, podsmażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu, następnie dodać cebule, paprykę, pomidory.Poddusić ok 5-8 minut. pokrojona w plasterki kiełbasę dodać do jarzyn, zamieszać. Dusić. Na sam koniec  gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Zamieszać i zagotować. Podawać z pieczywem.  








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka