10 listopada 2009

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

A oto następna propozycja od Pascala Brodnickiego. Delikatny w smaku sos śmietanowo- pieczarkowy z dodatkiem białego wina świetnie zgrał się z upieczonym kurczakiem. Przepis jest prosty i szybki, polecam..


składniki:
  • ok 1 kg kawałków kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 140 ml białego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki masła,
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sol, pieprz oraz ode mnie dodane curry, słodka papryka. 

 Umyte kawałki kurczaka natrzeć solą,pieprzem, curry oraz słodką papryką. Odstawić. Na patelni podgrzać olej, gdy będzie ciepła wrzucić odrobinę masła.Wrzucić kawałki mięsa na patelnie, zrumienić z każdej strony. W między czasie wstawić piekarnik na 180 stopni. Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem i piec do miękkości.Patelni na której smażyliśmy nie myć aby zachować smak sosu. Pieczarki umyć i obrać, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone pieczarki wrzucić na patelnie po kurczaku,przyprawić pieprzem, podsmażyć.Kiedy zmiękną dodać cebulę i zmiażdżony czosnek.Smażyć wszystko razem ok. 4-5 minut. Zalać wszystko winem i śmietaną. Wymieszać, zagotować i trzymać na średnim ogniu aż odrobinkę zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami prowansalskimi. Upieczonego kurczaka wyjąć i dodać do sosu, przyprawić do smaku. 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka