23 października 2009

A' la risotto z kurczakiem i warzywami

Przepis  ten otrzymałam od koleżanki i bardzo go chwalę bo jest szybki i smaczny.
A' la risotto robię ze zwykłego ryżu a i tak smakuje wyśmienicie. Dodajemy to co chcemy lub kupujemy gotową mieszankę meksykańską. Ja osobiście wybieram tą pierwszą wersję :)



składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • ok 1 szkl. sypkiego ryżu ,
  • 1 mix meksykański- jarzyny lub
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca,
  • czerwona papryka drobno pokrojona,5 pieczarek,
  • rosół z kostki,
  • czosnek lub czosnek w proszku,
  • pokrojone pomidory z puszki.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami. Gdy będzie zarumieniona dodać ryż. Na średnim ogniu prażymy kilka minut, potem dodać ok 1/2 l rosołu, do tego dodać wszystkie warzywa. Na oddzielnej patelni usmażyć przyprawione piersi z kurczaka ( natrzeć pokrojonego w kostkę kurczaka czosnkiem oraz vegetą). Zarumienić, a następnie dodać do ryżu. Dusić wszystko aż będzie miękkie na małym ogniu i od czasu do czasu dolewając bulionu żeby ryż się nie przypalił, a ugotował. Na koniec dodać pomidory z puszki,sól, pieprz, do smaku.





 P.S. dla dodania pikanterii temu daniu polecam dać ok 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli oraz curry :)

1 komentarz :

  1. Bez obrazy, ale zawartość tależa wygląda jak wymiociny...

    OdpowiedzUsuń

Buszujaca w przepisach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka